Hol aludjon a baba? Pro és kontra érvek!

sweet newborn baby sleepy baby

Legyen saját ágya a saját szobájában? Aludjon a szülőkkel egy szobában, vagy külön ágyban egy szobában? Mi is a különbség a babaöböl és a babafészek között? Cikkünkből mindenre választ kapsz, de először is szegezzük le azt, hogy mindegyik megoldás tökéletes lehet, ha a baba, anya, apa a lehető legtöbbet tudja pihenni a körülményekhez képest, mert a fárad szülők nehezebben látják el gyermeküket, az édesapa nehezebben teljesít a munkahelyén, ez pedig feszültséget okozhat, amit minden bizonnyal gyermekünk is megérez.

Dönts bárhogy is az elején, tudd, hogy akármikor változtathatsz rajta. Lehet, hogy hárman közösen a nagyágyban szuperül tudtok aludni, de az is lehet, hogy mindenki mocorgós fajta és nem hagyjátok egymást pihenni, akkor is dönthettek még úgy, hogy babátokat külön kiságyban altatjátok. Ennek a fordítottja is igaz, ha gyermeked csak a szuszogásodra tud elaludni, akkor vidd őt át, a szülői hálóba.

1. Együttalvás, közös alvás a szülői ágyban:

Pro érvek: Az együtt alvás hívei szerint az egyetlen természetes megoldás, hiszen az ősi kultúrákban sem választották el a csecsemőket az édesanyjuktól. Mivel a baba folyamatosan hallja szülei légzését nyugodtabban alszik, érzi édesanyja illatát, ezért kisebb a kockázata a spontán légzés leállásnak. Az éjszakai szoptatások is sokkal egyszerűbben, mert az édesanyának nem kell felkelegetni.

Kontra: Az együttalvás ellenzői azt vallják, ha a baba a szülők között alszik az intim kapcsolatoknak búcsút lehet mondani. A szülők sokkal éberebben alszanak, ezért kevésbé tudnak pihenni, mert attól félnek ráfekszenek gyermekükre.  Mivel a franciaágyakon nincs rács, a már éjszaka mocorgó baba könnyebben leeshet.  A súlyosabb takarók és párnák alá bújva túlmelegedhet a baba, vagy akár meg is fulladhat.

Tilos együtt aludni, dohányos szülőknek a gyermekükkel, vagy ha drog, alkohol befolyása alatt állnak, és ha nagyon kimerültek.

2. Együtt, de mégis külön mi is az a babaöböl?

A babaöböl egy olyan kiságy, aminek a magassága tökéletesen a szülői ágy magasságával egy szintbe állítható, a nagyágy felőli oldala leszerelhető, így mintha tényleg egy picike öböl csatlakozna a szülői ágyhoz, ahol a gyermek nyugodtan egy karnyújtásnyira a szüleitől pihenhet.

Pro érvek: A gyermekünk velünk is alszik, meg nem is, de mégis karnyújtásnyi távolságban van a szüleitől. Az éjszakai etetések gyorsan zajlanak, akár fekve vagy félig ülő pózban. Nem kell félnünk attól, hogy a ki-be mászkálás során rálépünk egy sípoló kacsára ami felveri az egész utcát. A babánkra biztosan nem gurulunk rá, ha nagyon kimerültek vagyunk, akkor sem. És ebben az esetben is minimálisra csökkentjük a spontán légzés leállást.

Kontra érvek: sajnos a baböblöt csak egy bizonyos ideig tudjuk használni, körülbelül fél éves korban (kinek hamarabb kinek később) a csecsemők már álmukban is forgolódnak, és már nem férnek el kényelmesen a babaöbölben. Ha gyermeked gyakran beveri a fejét fordulás közben a baböböl rácsaiba, akkor itt az idő átköltözni egy másik ágyba.

3. Babafészek

A babafészek egy olyan alacsony puha falú textil ágyacska, amit legtöbbször a francia ágy közepére helyeznek, és így alszik a két szülő között a baba. Jó lehet még utazásnál, vagy ha megszokja a gyermek, hogy ebben alszik, akkor szinte bárhol altathatjuk, ahová a babafészek befér, nem fogja érezni a változást. (Vagy csak egy kicsit.)

Pro érvek: A babafészek esetében is igazak ugyan azok a pozitív tulajdonságok, mint a közös alvásnál és a babaöbölnél. E mellett még talán a hordozhatósága az, ami kiemelendő. sok baba szereti az állandóságot, a megszokott illatokat. Ha sokat utazunk vele, akkor érdemes neki beszerezni egy babafészket.

Kontra érvek: Talán ebben az esetben kicsit védettebb a baba a szülői ágyban, tehát a babfészekre biztosan nem fogunk rágördülni, de sajnos a nehéz takaró párna így is oda kerülhet, e mellett, ha fejét a puha babfészek oldalához nyomja, lehet, hogy nem kap levegőt. Hasonlóan a babaöbölhöz ezt is hamar kinövi a gyermek, hamar átmászik rajta és akkor más alvó alkalmatosságot kell keresni.

4. Egy szobában külön ágyban.

Pro érvek: Mindenki alszik a saját helyén… a baba biztonságban érzi magát a szülők közelsége miatt, a szülőknek pedig kicsit megmarad a szülői ágy sajátjuknak. A rácsos kiságyban gyermekünk mellett elférnek kedvenc alvós játékai is, bőven van hely forogni, kúszni, mászni alvás közben, és a csemete akár három éves koráig is használhatja ugyan azt az ágyat, ha a rácsos ágy átalakítható gyermek ággyá, akkor akár még tovább is. Szuper kis baba kuckó alakítható ki a kiságy mellett.

Kontra érvek: Az anyukának ez egy kicsit nehezebb, mint az együtt alvás, mivel ebben az esetben mindenképpen ki kell bújni a takaró alól, ha a kicsi felsír éjszaka. Ha a gyermekünk sokáig alszik velünk egy szobában, lehet, hogy nehéz lesz átszoktatni a saját szobájába.

5. Jár a saját szoba!

Pro érvek: Ha a gyermekünk már az első pillanattól kezdve a saját szobájában alszik, nem kell később átszoktatni, az intim kapcsolatok helyéül pedig megmaradhat a szülők francia ágya. Azért a biztonság kedvéért készítsünk be egy egyszemélyes ágyat a gyerekszobába, krízishelyzetek esetére.

Kontra érvek: Egyesek szerint ebben az esetben nehezebben alakul ki a kötődés. Az biztos, hogy az első időkben sokat fogunk sétálni a két szoba között, van olyan baba, aki elfogadja, hogy egyedül alszik, de van olyan is, aki nem szíveli az egyedüllétet, és ennek hangot is fog adni. A lényeg, hogy ne hagyjuk a babát sokáig sírni, mert ezzel csak a biztonságérzetét csökkentjük.

Dönts bárhogy is akár veletek alszik a baba, akár külön szobában, nálunk megtalálod azokat a kiegészítőket, amik egyaránt jól mutatnak a gyerekszobában és a szülői hálóban is, hogy egy olyan kellemes kuckót tudj kialakítani babádnak, ami segíti őt elrepülni az álmok békés birodalmába.

Megnéznéd kiságyforgóinkat?