10 tévhit a baba alvásáról!

Mother with her baby sleeping on bed room
  1. Ha ébren tartod, tovább alszik!

Logikusnak tűnhet, hogy addig szórakoztatod gyermekedet, míg teljesen kifárad, de ez gyakran fordítva sül el. A baba már annyira fáradt, hogy túlpörög, nehezebben alszik el, és az sem kizárt, hogy hamarabb is ébred.

  1. A három hónapos baba már átalussza az éjszakát!

Kicsi rá az esély, de persze nem lehetetlen. Ha a te kisbabád ilyen, akkor nagyon szerencsés vagy. Ekkor még a legtöbb baba 3-4 óránként ébred éjszaka, azért mert még sokkal rövidebbek az alvási ciklusai mit a felnőtteknek, de ha biztonságban érzi magát éjszaka és nem azzal foglakozik, hogy a szüleit keresi, akkor fél éves korára akár 5-6 órát is alhat egyhuzamban.

 

  1. Ha duplán vacsorázik jobban alszik!

Erre is sokan gondolhatnák, hogy igaz, de sajnos nem. Ha jól megtömöd gyermeked pocakját ideiglenesen gyorsabban álomba szenderülhet, de nagy az esély rá, hogy hamar felébred a pocakja miatt. Mint ahogy nekünk felnőtteknek sem ajánlott tele hassal lefeküdni, a kisbabáknak sem a legjobb döntés.

 

  1. Psszt, a kisbabának csend kell!

Tévhit, kutatások bizonyítják, hogy azok a babák, akik mellett édesanyjuk motoszkált, vagy aludt, alvás közben sokkal kiegyensúlyozottabbak voltak, szívverésük is nyugodtabb volt.

 

  1. Soha ne ébreszd fel!

Sajnos ez is tévhit, pedig annyira édes alvás közben…Amikor haza értek a kórházból 1-2 héten keresztül a babának 2-3 óránként ennie kell, akár csak egy nagyon picit is, mert így nem fog kiszáradni, és hamarabb visszanyeri születési súlyát.

 

  1. Egy ásítás, alvás!

Babád csak akkor fog könnyedén elaludni, ha tényleg álmos, az ásítás csak egyik jele az álmosságnak. Ha már a szemecskéjét is dörzsöli, játéka nem kötik le, és a korának megfelelő ébrenléti idő a végéhez közeledik, akkor jó eséllyel könnyedén álomba szenderül.

 

  1. Ennek a gyereknek már/még aludni kéne!

Erről is szót kell ejtenünk, mi van akkor, ha mások szerint a gyermekünk nem úgy alszik, vagy nem akkor, amikor kéne. Egy ilyen megjegyzés még a gyakorlott anyukákat is összezavarhatja. Ha úgy látod, hogy gyermeked nem álmos, tehát egyedül játszik, jó kedvű, türelmes, akkor nagy valószínűséggel nem álmos. Lehetnek olyan szakaszok a gyermekek életében, amikor kevesebbet, máskor többet alszanak. Merj változtatni, és próbáld meg gyermeked jelzéseit rugalmasan kezelni.

 

  1. Hagyd sírni, úgy tanul meg egyedül elaludni!

Nem azt mondom, hogy az első pisszenésre és moccanásra ugorj, de ha kisbabád sír, akkor azért sír, mert szüksége van a közelségedre, hogy megvédd, hogy megvigasztald. Ha kialakul a bizalom, ha gyermeked „szól” hogy szüksége van rád és te ott leszel neki, hamarabb lesz jó alvó.

 

  1. Ne altasd ölben/cicin mert akkor hozzászokik!

A legfontosabb, hogy a kisbabád vidám és kiegyensúlyozott legyen, tehát aludjon/pihenjen eleget. Ha eleinte ezt ölben, vagy evés közben teszi, nem probléma. Ha kialvatlan a babád, mindent nehezebben fogad el, nyűgösebb, hagy, hogy aludjon, bárhogy is. Ha már érzed rajta, hogy kiegyensúlyozott akkor próbálj meg fokozatosan, lassan váltani, ha te is szeretnél. Külső nyomásra ne változtass!

 

  1. Azért ébred fel gyakran, mert fáj a hasa!

Az tény, hogy vannak hasfájós babák, de minden baba nem hasfájós. Az első 1-3 hónapban gyakoriak a sűrű ébredések, egyrészt, mert az első időkben szinte hiányzik a babák alvásából a mély alvás. Ez teszi lehetővé, hogy ha kiürül az aprócska gyomruk, felébredjenek az éhségre, szomjúságra. Eleinte még a saját kis reflex mozgásaitól is felriadhatnak, nagyon sok mindenhez kell az első hónapokban hozzászokniuk, alkalmazkodniuk, és ezek közül számos dolog zavarhatja őket. ( Ruha, pelus, hideg, meleg, az anyaméhben minden állandó volt, a születés után pedig nem az.)

+1. Sok baba nagyon érzékeny a külső környezetre, ha béke és nyugalom veszi körül Ő is békés lesz, ha túl sok játék veszi körül, ha rengeteg a látogatótok, és azt érzed, hogy babád a kézről kézre adogatásra feszültséggel, stresszel nem alvással reagál, akkor változtass ezen. Szelektáld le a játékokat, csak 3-4 darab legyen egyszerre előtte, a látogatásokat, pedig csökkentsd, ameddig jónak látod.

Megnéznéd legkedveltebb termékeinket?